1964 – 1970: The Satellites


En kveld i 1964 var Karstein Skjeggested på russefest. Karstein var selv russ dette året og fikk en forespørsel fra noen på festen om han ikke kunne starte et band. På bakgrunn av dette så Satellites dagens lys. I løpet av kort tid var vi i gang og snart spilte vi i forkant av kinoforestillingen på Heimtun, ungdomshuset i Lyngdal. Her spilte vi hver søndag i en periode. Det var Norges Ungdomslag som stod bak aktivitetene på Heimtun i denne tiden og arrangerte blant annet leikaring og onsdagsmoro. Første gang vi spilte der var det rundt 40 personer tilstede. Det økte først til 80, så til 120 og etterhvert var det så godt som fullt var gang vi opptrådte. Det kom folk helt fra Kristiansand for å se oss spille. Etterhvert begynte vi også å spille andre steder. På Vanseheimen i Vanse var det også onsdagsmoro og vi spilte gjerne annenhver gang her og i Lyngdal.

Satellites_sh

 Fra venstre Jan Omland, Karstein Skjeggestad, Arvid Thompsen og meg.

Ting skjedde veldig fort på denne tiden og vi var ikke et veldig profesjonelt band til å begynne med. Den første gangen vi spilte på Heimtun brukte jeg lydbåndspilleren min fra Tandberg som forsterker og sang med en mikrofon som hørte til denne. Mikrofonstativet var et kosteskaft…

Videre vekst
Populariteten vokste videre og vi spilte fra Åna Sira i Vest til Kristiansand i Øst. Vi spilte så godt som hver eneste lørdag frem til 1970. Da fikk jeg problemer med stemmen min og måtte gi meg. Jeg hadde alltid gjort det jeg kunne for å høres mest mulig lik ut originalartistene vi spilte låter fra, og hadde ingen begrep om riktig stemmebruk. De tre andre i bandet ble invitert til å være med i Western Sounds, hvor blant andre Bjøro Håland var involvert.

avstemning

Gjennom hele denne perioden bestod The Satellites av Karstein Skjeggestad på Cordovox, Jan Omland på gitar og vokal, Arvid Thompson på trommer og meg på vokal.

Comeback
Etter 20 år uten noen aktivitet i bandet, ble vi i 1990 invitert til å spille på Dyrskuet i Lyngdal. Dette sa vi ja til og etter dette har vi spilte minst et par konserter i året. I anledning 50-års jubileumet i 2014 er vi i år invitert som hovedattraksjon på Dyrskuet. Bandet består fremdeles av de samme fire, med tillegg av Kristian Kvavik, som har vært med på bass og vokal siden midten av 1990-tallet.

Repertoir og opplevelser
For oss i The Satelllites var det aldri aktuelt å lage egen musikk. Vår oppgave var å spille låter som var populære der og da. Vi spilte alt fra Jim Reeves til Beatles, Sven Ingvars og Monkees. I tillegg spilte vi også mye country. I perioder hadde vi egne temakvelder hvor vi kun spilte låter fra ett band. Egne Beatles-opptredener hadde vi f.eks. flere ganger.

Tiden i The Satellites har gitt oss alle mange gode minner. For min egen del har jeg gode minner fra alle konsertene vi gjorde på Dyrskuet i Lyngdal. Konserten på tivoliet i Kristiansand var også en stor opplevelse og den største konserten vi har gjort. Minnene fra flere hundre konserter vil for alltid være med oss og det er også morsomt å tenke på at vi av avisen Sørlandet en gang ble kåret til Sørlandets mest populære band.

Det eksisterer ingen egne innspillinger med The Satellites, men nedenfor kan du høre utdrag fra øvinger vi gjorde den første tiden.
Satellites01

 Fra v. Jan Omland (gitar),  Arvid Thompsen (slagverk), meg og Karstein Skjeggestad (Cordovox).