1990 – 2014: Tilbake til røttene


Fra 1990 og frem til i dag har jeg opptrådt mye både som soloartist og sammen med The Satellites. Jeg har også vært innom andre prosjekter, som Lillemanns trio med Arnfinn Gundersen og Odd Juliussen med trekkspill og meg på vokal. Fra slutten av 1980-tallet hadde jeg et radioprogram på Radio Lyngdal som het Minnenes melodi. Her spilte jeg alt fra Søstrene Bjørklund til Bjørg & Per Gunnar, Jens Book Jensen og Kjell & Odd. Gjennom dette programmet kom jeg mer i kontakt med den musikken som jeg hadde et veldig tett og nært forhold til da jeg var ung, og veien tilbake til å fremføre denne type musikk live var kort.

Den ene tingen førte til den andre og det ble mange opptredener i lag og foreninger, og da spesielt pensjonistforeninger. Jeg ble etterhvert tilknyttet Folkeakademiet og gjennom opptrederen for dem la vi grunnlaget for det repertoiret vi har i sånne sammenhenger i dag.

Thor Einar Ribe har vært veldig sentral og hjulpet meg opp gjennom årene og vi har fungert som en duo gjennom lang tid. Han har arrangert alt som vi har gjort både på plate og live.

021

Hundrevis av sanger

På repertoiret i dag vart vi mellom 150 og 200 sanger som vi veksler mellom å spille, alt etter hvor lang tid vi har og hvem vi spiller for. Det er sikkert 150-200 andre sanger som vi også har spilt, uten at de er med like ofte. En sang som kanskje oftere er med enn andre, er Slant til trikken hjem. Dette er en sang som har fulgt meg gjennom hele karrieren og som jeg aldri kommer til å gi slipp på.

Er du på konsert med oss, er sjansen også stor for at du vil høre en låt eller tre fra Jim Reeves. Mannen som døde så altfor ung har vært min favorittartist siden jeg hørte han synge for første gang. Måten han synger på og den feelingen som han har har jeg aldri hørt hos noen andre. Han er avdempet og rolig, men legger alt han har av feeling i musikken.

Når det kommer til valg av sanger, er det først og fremst melodien som viktig. En sang må ha en god melodi for at den skal fenge meg. Om teksten i tillegg kan beskrive stemningen i låten er det perfekt. Når jeg hører en låt som jeg liker, går den rett inn og jeg vet med en gang om jeg liker den eller ikke.

Danmark

Opplevelser
I løpet av de femti årene jeg har vært artist har det vært mange gode opplevelser. Talent 70 og Sterne 74 på Momarkedet var stort å være med på for en ung mann. Å få opptre på Da Capo på NRK i 2001 var selvsagt også et høydepunkt. Ellers har jeg vært så heldig å få opptre på en saloon i Nashville og en kirke i Minneapolis. Jeg har også gode minner fra diverse plateslipp i Danmark og Lyngdal, og ikke minst fra en opptreden på St. Hans-aften i Flekkefjord samtidig som NRK hadde sending derfra.

Alle disse opplevelsene har sin egen plass i hjertet mitt, men kan uansett ikke måle seg med da jeg fikk Kongens fortjenestemedalje som musiker. Jeg er veldig stolt av denne utmerkelsen og skal jobbe videre for å vise at det var fortjent at jeg fikk den.

10317827_283477021825988_6817844710299755192_o

Fra konserten 3. mai 2014 i countryklubben «Countryvenner» i Rødding, Danmark. Her delte Thor Einar og jeg kvelden med Kirsten Daugaard fra Kristiansand.  Hun fungerte som duo sammen med sin gitarist, Bengt Vagle (i bakgrunnen).  Til tross for at han er hjemmehørende i Mandal, hilste vi to på hverandre for første gang.  Ganske artig! Ellers ses fra venstre danske Torben Koch på steel guitar og min faste keyboardist, Thor Einar Ribe, helt til høyre på bildet.

P1000243Etter en konsert i Station Inn i Nashville var jeg så heldig å få treffe selveste Vince Gill. Nedenfor er jeg også avbildet sammen med hans faste kordame, Dawn Sears.

P1000247